Friday, December 25, 2015

Bali Trip #1

“The gladdest moment in human life, me thinks, is a departure into unknown lands.” – Sir Richard Burton

So here is the thing, I went to Bali from 21st January until 25th January 2015, which means I procrastinate a long time to do this post.

Well, nothing much to say, I need to have a good mood, clear mind away from my hectic semester... and here we go:

21st January 2015 (Wednesday)

Since our flight is on early of the morning, we need to get to KLIA 2 three hours before our flight taken off. 

After Subuh prayer, my dad sent us off but there is some misfortunate incident...the car have a flat tyre. Well, I'm started to panic inside and overthinking that maybe this is the sign to not get into the flight, but my dad managed to pull it off quite fast and changed the tyre (SUPERDAD).

-fast forward-

We (Mom, eldest brother, younger brother, second brother with her wife and son) managed to get into the airplane, and enjoyed our flight to BALI!

Since, this is my first time getting on the airplane, I am really excited and overwhelm and honestly, I didn't throw up or  do anything that might offence the other passengers.

Proper picture of us upon arrival

We didn't do backpacking style since it is a family vacation (exclude my dad because he told us that he went to Bali for countless time). Therefore, we hired a tour guide, who named is Pak Dita, I would recommend Pak Dita for your first timer vacation to Bali, if you guys interested, just leave a comment below or send me an email to aqalili.azizan@gmail.com.

Our itinerary was full for the all four days but we didn't cover one part which is where we can enjoy the view of dolphins. Basically, this is our itinerary in simplest form:

  • Pick up at Bali international airport at 12.30 pm
Good thing that Pak Dita can pick us up from the airport, if not I wouldn't guess where we will be headed to.
  • Lunch local food malioboro (ayam tulang lunak)

I enjoyed eating their ayam tulang lunak where, we can eat the chicken including the bones. It was so soft, and it just melt in my mouth when I eat it, and it was a good start for the day upon the arrival.

  • Tanah lot temple
On our original itinerary, we didn't get to visit any place on our first day, so this is a last minute decision, which was AWESOME! The view are just outstanding, and the waves that run through all of the rocks was just mind blowing. I'll just let the pictures do all of the talking.







  • Check in at POP hotel
For a first timer in Bali, I know this will sound cheesy but it's open my eyes to whole new world since this is my first time and I being so 'jakun' all the time because it's outside of Malaysia. It's something that we can't see every single day.

So back at the hotel, we just charging our gadgets and prepare for the next day.

#END

It's the end for the first day at Bali, I will post it accordingly and there might be a long post so I will put a lot of pictures to not make you bored. See you at Bali Trip #2 post!


By the way, all of this wonderful picture was taken by my eldest brother.

Thursday, December 17, 2015

ONLINE NEWS WITH VIDEO: CYBERBULLING


NOTE: THIS IS ONLY FOR ACADEMIC PURPOSE
(LAKONAN SEMATA-MATA)


NETIZEN CRITICS “KILLS” A MAN

SHAH ALAM: A man was found dead by his own sister in their house, here, early this morning.

The victim, known as Faiz Razak, 26, was found hanged onto the fan in his room by his sister, Aqalili Razak.

Shah Alam OCPD, ACP Ashraf Aided said, the victim was believed to be pressured by the critics he gets after his Instagram account went viral.

“Because of the pictures he posted on Instagram, the netizen comments and critics have been pouring until they have affected the victim’s emotion,” he added.

Aqalili said, it is her routine to wakes her brother for work and today she was suspicious when there was no answer from her brother after she knocked the door.

“He did not show any difference but I can see for the past few days, he has been very quiet,” she said in disbelieve.

The Internet could be said as one of the contributing commit suicide factors because of the no barrier policy applied by the government.

ACP Ashraf also said this case is classified as commit suicide.

Saturday, December 12, 2015

#1 Aqathoughts


As I scrolling down my social media account such as Instagram & Twitter, I found out that some were really good on it, as in you received a lot of followers, comments and such.

But what I don't understand is, there is a bit of conflict that you won't have much of secrets to hide. 

Yea I know, people like to look on other people things but sometimes, girl you have to embrace yourself, your life are so much more worth it than influence by all of this. This is much more than fall advertisement.

As it said by Young (1996), that it is this anonymity that gives those with low self-confidence and lacking social skills the desire to create a virtual life for themselves on the Internet. In these cases, the Internet becomes a substitute for real-life social interaction, giving the user an escape from reality.

Megan Fox also commented about 'social media' on 11 December 2015.

I'm not holding people and put a really negative feedbacks on social media because I realize that each individual has a way to control themselves.

Thursday, December 10, 2015

WOULD YOU LIKE A SLICE OF CHOCOLATE?

Last weekend, Japanese Twitter user, Mitsuhiro Sairo posted these amazing photos of chocolate that sliced up like cheese! These magical innovations in chocolate technology are made by Japanese candy company, Bourbon.


And yes, you can slap them on a piece of bread……and then they MELT INTO THE BREAD JUST LIKE A SLICE OF CHEESE.


Saito told BuzzFeed that they taste like normal chocolate. When you heat them up, though, they have a really strong chocolate smell. Unfortunately, they’re currently sold out, but 60-slice bags were being sold online for ¥3,240 (around $25).



And yes, you can slap them on a piece of bread...
These magical innovations in chocolate technology are made by Japanese candy company Bourbon.

...and then they MELT INTO THE BREAD JUST LIKE A SLICE OF CHEESE.
And look at all the cool stuff you can do with them!

You can put them in crepes.

Cut them up and wrap them around stuff.


Put them on pancakes!


Or just, you know, melt them into bread over and over again forever.


SOURCES: BUZZFEED

Wednesday, November 18, 2015

#GirlTalks: Period Panties!

I know I might be so outdated or something, but since BuzzFeedYellow post a video about it on YouTube. Why not I share this with the readers!

Oh and I like this article from Syafiyyah Thoqifah blog.


Sunday, November 15, 2015

Online Article's Review - Balkanisasi Siber: Gangguan Kepada Semangat 1 Malaysia

AMARAN: 
INI HANYA ULASAN UNTUK TUJUAN AKADEMIK.


Impak negatif sering dikaitkan dengan konsep 'balkanisasi' yang secara mudahnya membawa maksud keretakan.

Konsep ini diterangkan dengan lebih lanjut di blog suara murba bahawa "balkanisasi" atau melalui kata akarnya 'balkan', diberikan kepada fenomena di mana membenarkan khalayak atau masyarakat kita terpisah lalu membentuk koloni masing-masing. 

Contoh yang paling mudah kepada kenyataan di atas merupakan peristiwa 13 Mei. Ekoran daripada kejadian ini, negara mengalami kerugian kerana memerlukan perbelanjaan yang banyak untuk membentuk kembali keamanan seperti sedia kala. Prosesnya juga memakan masa yang lama, dan perlu kesepakatan daripada setiap rakyat.

"Sebenarnya, balkanisasi media memberikan kesan yang tidak baik kepada masyarakat kerana gejala ini akan membawa kepada pemecahan atau semangat berpuak kepada masyarakat kerana perbezaan kefahaman, kepercayaan, minat dan pandangan masing-masing."

Jika kita lihat dari akarnya, setiap organisasi media mempunyai agendanya yang tersendiri dan masing-masing diletakkan dalam situasi yang tidak begitu keterbukaan dan hanya perlu memihak kepada parti yang tertentu.

Perbezaan ini menunjukkan kepelbagaian, tetapi yang memberikan kesan yang tidak baik kepada masyarakat adalah apabila mereka sengaja ingin mencari isu untuk menjatuhkan pihak yang lain sedangkan kita di bawah satu bumbung yang serupa.

SEPARUH BEBAS

"Kebebasan media baru atau Internet, daripada penapisan pihak berkuasa seperti yang diperuntukkan melalui Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, juga dengan terangnya telah membangkitkan kesan negatif terhadap keharmonian sosial di negara ini. Malah peruntukkan kekebasan tersebut telah diulang melalui Bil Jaminan Koridor Raya Multimedia."


Kenyataan daripada brilio.net bahawa 'kebebasan berinternet di Indonesia lebih baik dari Malaysia' menerangkan bahawa negara tersebut mempunyai skor yang lebih baik iaitu 42 manakala 43 bagi Malaysia. 

Lagi tinggi skor tersebut, ia akan dilabel sebagai kebebasan internet yang terburuk. Untuk keterangan lebih lanjut mengenai Malaysia, tekan disini.

Kita faham bahawa kebebasan yang diberikan kepada media baru mengangkat falsafah bahawa kerajaan mengutamakan percambahan maklumat, ilmu dan idea yang boleh membangunkan keupayaan intelek rakyat Malaysia seiring dengan bangsa lain yang sudah maju. 

Di samping itu, hasrat kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai hub teknologi komunikasi dan informasi di Asia Tenggara, mendesak kerajaan supaya melayani kehendak pelabur asing dalam industri berkenaan.

Jika ingin dikaitkan dengan gangguan kepada semangat 1 Malaysia, ia diambil kira tetapi kita perlu ingat bahawa terdapat faktor-faktor lain yang disumbangkan dalam mengganggu konsep 1 Malaysia ini.

DEMOKRASI 


Seperti yang kita lihat, Malaysia mengamalkan sistem demokrasi berpalimen dan Raja berpelembagaan. Dikatakan sesebuah Negara yang ber-demokrasi sepatutnya mendapat kebebasan menggunakan media cetak dan elektronik, tetapi ia berlaku sebaliknya. 

Ini kerana kita masih lagi tidak sesuai untuk menjalankan kebebasan media atas menjaga sensitiviti setiap kaum di Malaysia. Tetapi ini bukan peluang untuk pemimpin memonopoli media massa ini. Lebih lanjut disini. 

Demokrasi hendaklah diterima dengan cara membuka minda pengamal kepada bahan maklumat daripada pelbagai pihak, terutamanya dua pihak yang berkonflik, supaya pertimbangan wajar boleh dibuat.

KONKLUSI

Konsep 1 Malaysia masih boleh dicapai walaupun terdapat kepelbagaian etnik dan kaum di negara ini. Ia tidak mustahil tetapi terdapat limitasi terhadap sesuatu perkara, tidak semua yang kita perlu tahu dan jika kita disuntik dengan pelbagai kebenaran, cara penyampaian dan penerimaan perlu selari supaya tidak membangkitkan sesuatu yang negatif.

Saksikan paparan video di bawah, untuk ketahui lebih lanjut mengenai balkanization:




Wednesday, November 11, 2015

Rock Climbing Di Gua Damai

Jalan Damai, Taman Sri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor, Malaysia

Selasa | 10.11.15

Hampir dua tahun dah berjanji dengan orang, semalam baru dapat peluang untuk pergi Gua Damai Extreme Park. Nasib baik dekat dengan rumah, boleh lalu jalan belakang daripada nak redah masalah lalu lintas dekat jalan raya, sebab hari selasa itu juga merupakan Hari Deepavali. 

Sebenarnya sudah lama aku tak buat aktiviti lasak macam ni. Kalau masa zaman Pengakap dahulu hampir tiap-tiap minggu pergi berkhemah dekat Rawang itu. Jadi, sejujurnya aku gementar sikit sebab dah berkarat, menelaah buku sahaja dan lakukan aktiviti yang tidak berapa lasak.

Sebelum nak bertolak, aku pun tertanya-tanya nak bawa apa atau tidak? Nak makan nasi terus ke macam mana? (makanan ni penting buat aku)

Jadi, kawan aku ni dia WhatsApp "Tak payah bawa apa-apa, bawa diri sahaja.". Ye lah, baru pertama kali kan nak cuba rock climbing ni kita ikut kata pro.

Sampai sana, sebab dah lama tak buat aktiviti macam ini memang ada rasa teruja atau orang cakap 'jakun'.

Masa aku sampai ni dah ramai orang dah, boleh tengok video di bawah ini:


Sebenarnya kalau datang sini dengan kelengkapan dan keterbiasaan main sukan lasak ini, kau hanya perlu sewa tapak. Kalau tiada kelengkapan tidak mengapa, datang sahaja dan ambil pakej yang ditawarkan dekat sini.

Daripada kasut climbing, tali dan lain-lain, yang aku faham barang-barang ini adalah penting untuk anda yang baru sahaja mahu berjinak-jinak dalam aktiviti seperti ini.


Dekat gambar atas ni, tak silap cubaan yang ke-empat aku. Tetapi sebab dah cubaan ke-empat dan sebelum ni guna tenaga banyak untuk naik, jadi yang ni suku je lagi aku tak dapat sampai.

Kelengkapan yang aku sedang pakai ketika ini adalah climbing shoes, harness dan chalk bag. Kalau seperti dekat gambar bawah ni, mereka memainkan peranan penting untuk menjaga keselamatan orang di atas. Kalau anda jatuh ke apa, jangan risau, mereka akan jaga. Kelengkapan orang di bawah adalah harness, tali, belay dan lain-lain.


Yang aku buat ni kira starter pack la, sebab kalau dah biasa, mereka akan panjat dan mencangkuk tali dengan quickdraws atau dekat Malaysia dipanggil sebagai runner. Senang cerita, kira manual punya cangkuk dan apabila terjatuh dia akan tergantung dekat tempat kita cangkuk tali itu.

Kalau macam aku dekat bawah ni, kalau penat je tergantung je la, sebab rakan dekat bawah ada untuk menjaga kita.


Verdict: Pertama, walaupun baru pertama kali mencuba, tetapi tak menyesal buat keputusan macam ni dan mungkin akan kembali lagi untuk rock climbing sekali lagi.

Kedua, Permainan ini sangat memerlukan kerjasama dan kepercayaan sebab dekat bawah menjaga orang di atas. 

Ketiga, kekuatan dan keazaman. Rock climbing ni sebenarnya mencabar kita untuk capai target, so it's actually a really good extreme sport.

Kalau sesiapa nak tahu maklumat lebih lanjut mengenai Gua Damai Extreme Park, sila klik sini : http://guadamai.blogspot.my

Thursday, November 05, 2015

ONLINE FEATURE: GEJALA BUNUH DIRI DI MALAYSIA



GEJALA BUNUH DIRI DI MALAYSIA
Oleh: Aqalili Azizan

"Kumar kemudian mendapati isterinya mati tergantung pada siling dalam bilik tidur di rumah mereka." - Astro Awani, 14 Oktober 2015.
Wanita yang bernama Aparna, 22 berasal dari Kerala dikatakan seorang pengamal media sosial yang aktif sehingga menghabiskan banyak masa di media sosial.
Dipetik dari laporan Indian Times, wanita yang baru berkahwin itu sering dimarahi oleh suaminya kerana ketagih menggunakan laman sosial seperti WhatsApp dan Facebook.
Akibat kecewa dengan tindakan suaminya merampas telefon bimbitnya, Aparna mengunci dirinya di dalam bilik tidur dan ditemui mati tergantung pada siling.
BUNUH DIRI
Daripada kejadian berikut, gejala bunuh diri merupakan satu perbuatan yang dilakukan oleh seseorang dengan sengaja dengan tujuan untuk memusnahkan diri sendiri atau bagi mengakhiri kehidupannya sendiri sehingga menemui kematian.
Keinginan untuk membunuh diri berlaku apabila individu itu menghadapi tekanan. Ketika itu, fikirannya yang tidak waras menyatakan tindakan bunuh diri ada lebih baik daripada meneruskan kehidupan.
PENYEBAB BUNUH DIRI
Walaupun gejala bunuh diri sering dikaitkan dengan penyakit mental kronik seperti kemurungan dan ketagihan dadah, tetapi pelbagai penyebab boleh juga dikatikan dengan gejala ini.
Pendekatan teori psikiatri Barat mendapati bahawa kemurungan merupakan punca utama gejala bunuh diri, walaupun ia boleh juga berlaku akibat dari faktor ketagihan dadah dan gangguan mental lain.
Berdasarkan kepada penelitian terhadap fenomena ini, suatu perkara yang jelas ialah kes bunuh diri sememangnya tidak dapat dipisahkan daripada tekanan atau stress dan juga kestabilan pemikiran individu dalam menjalani kehidupan yang banyak cabaran.


KEMURUNGAN DAN BUNUH DIRI
Kemurungan yang melibatkan perasaan sedih atau murung, tidak berlaku hanya sehari, tetapi boleh berlarutan secara berpanjangan. Perasaan sedih yang kita alami adalah berbeza dengan penyakit perubatan ini.
Salah satu tanda kemurungan adalah seorang individu itu mempunyai keinginan untuk mati atau bunuh diri dengan kerap, atau mempunyai pelan masa hadapan untuk bunuh diri.
Jadi, pentingnya setiap individu itu untuk mengenal pasti jika mempunyai masalah kemurungan. Dekatkan diri dengan keluarga atau rakan anda, dan ceritakan masalah tersebut.
Jika mempunyai masalah hendak memberitahu teman sedekat, individu itu perlu mengambil inisiatif untuk berjumpa dengan pakar psikatri untuk mendapatkan cara yang lebih baik daripada bunuh diri.

STATISTIK KES BUNUH DIRI DI MALAYSIA
Di Malaysia, "National Suicide Registry Malaysia" (NSRM) menganggarkan hampir 1,100 kematian bunuh diri dicatatkan pada ketiga-tiga tahun (nisbah lelaki berbanding wanita 2:1). Dengan purata 60 kejadian bunuh diri setiap bulan, satu atau dua kes berlaku pada setiap hari.
Manakala, Kementerian Kesihatan juga telah mengenal pasti beli yang berumur lingkungan 16-25 tahun mempunyai risiko tinggi membunuh diri.

PUNCA BUNUH DIRI DI MALAYSIA
Punca bunuh diri di Malaysia adalah kerana beban hutang, krisis rumah tangga, kecewa bercinta, menghidapi penyakit kritikal, tekanan sosial (pelajaran atau tempat kerja), mangsa jenayah (cabul atau rogol), penyakit mental dan lain-lain.
Menurut NSRM majoriti mereka yang cuba atau membunuh diri ini tidak mempunyai latar belakang keluarga yang berpenyakit mental.
Cara kematian bunuh diri pula yang pernah direkodkan adalah menggantungkan diri, memakan racun, memakan ubat terlebih dos, terjun bangunan, jambatan atau sungai, menembak diri, kemalangan yang disengajakan seperti berdiri di atas landasan, melemaskan diri (gas beracaun atau asap), kejutan elektrik, mengelar pergelangan tangan dan lain-lain.

KONKLUSI
Jika ingin dikaitkan dengan agama Islam, "Kepunyaan Allah-lah kerajaan langit dan bumi, dan Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu." (Al-Imran [3]:189]. Sebagai makhluk yang dicipta oleh-Nya, kita tidak mempunyai kuasa untuk mengubah sesuatu, lebih-lebih lagi nyawa.
Setiap masalah ada jalan penyelesaiannya, tindakan bunuh diri tidak perlu diletakkan dalam senarai pertimbangan anda. Ubah dan ambil tindakan yang sewajarnya.

Monday, November 02, 2015

POTD #2


It's one of my dreams to meet elephants at Kuala Gandah. Oh boy I've waited for this moment for almost one year! Thank you for Environment and Science subject, it's a dream came true.

Photo is taken by: Aqalili Azizan

Friday, October 30, 2015

Online News Story: Idearaya

IDEARAYA DEVELOPED ARTS AND CULTURE TOWARDS COMMUNITY
Aqalili Azizan

Didgeridoo crafting workshops at Idearaya

SHAH ALAM - 'Idearaya', a festival of arts and culture towards community through workshops, screenings and exhibitions received a tremendous response recently.

Obtained almost 3,500 guests for both days of the festivals, it takes almost two months to gather only the concept of origin.

Director of the festival, Zikri Rahman, 25, said the programme were diversified into forums, pidato, cultures, exhibitions, workshops, screenings and 'Pasar Boco' books and crafts bazaar.


Director of the festival, Zikri Rahman, 25.

"All of the activities in Idearaya involving arts and culture because we position ourself as a cultural movement," he added.

Workshops from soap making, didgeridoo crafting, to tepuk-tepuk cajun. This indicates that knowledge should be spread widely and been offer for free.

Besides workshops, other activities that involved arts and culture such as photo exhibition and arts will be end with the Indieraya concert on Sunday evening.


Photo exhibitions.

Pusat Kajian dan Apresiasi Filem (PKAF), was one of the groups behind Idearaya, #AseanDalamFilem brought a different kind of short films around Southeast Asian.

"Entertaining is necessary, but we want to show that films are just not for entertainment, the content is also important," said curator #AseanDalamFilem, Muzzamer Rahman.

Desired to expand their smaller scales to larger scales, Idearaya in planned to be held annually.

Zikri Rahman said they will come out with something 'new' every year, by teaming up not just with a community around Klang Valley but all over Southeast Asian too.


Local film-maker, Liew Seng Tat with Curator 'ASEAN Dalam Filem', Muzzamer Rahman
during gala screening Flowers In The Pocket.

Latest Instagrams

© Curitan Aqalili. Design by FCD.