HERO IMAGE

HERO IMAGE
PROFILE PICTURE

Hello, I'm Aqalili Azizan , Welcome To My Blog!


I'm a former journalist intern who just loves to travel & eat! This is basically my sanctuary where I write any stuff that I want to share, mainly in lifestyle categories. Thank you for visiting & hope that you love all the post that you're reading

MORE INFO

Latest Update

If you have any other suggestions and recommendations for me to experience & write about it, hit me up!

SEND ME A MESSAGE!

Review: Zeniv Foundation DD Cream Moisturiser

Since sekarang ni umur I pun dah 20+ kena dah start pakai produk anti-penuaan tapi bukan untuk skincare je tau, barang makeup sekali. So, kita kena start dengan base dulu iaitu bedak asas ataupun foundation.

Zeniv Foundation DD Cream Moisturiser  curitan aqalili
Have you tried Zeniv Foundation DD Cream Moisturiser? Share your thoughts on the comment down below! 😘
Foundation ni function dia memang untuk tutup cela yang ada dekat muka kita. Bila produk Zeniv ni add-on bahan pelembap dan SPF 50, I macam okayyy this is interesting enough to try. Tapi, sebelum tu kenalah tahu juga fasal ingredients juga kan.


ADA APA  DALAM FOUNDATION ZENIV NI?

Basically, Zeniv Foundation DD Cream Moisturiser ni dihasilkan melalui kajian di Universiti Malaysia Terengganu oleh Professor yang bertauliah. Diaorang buat kajian mengenai satu teknologi nano yang gunakan ekstrak dari tumbuhan daun gelam (Melaleuca cagyput). 

Dah research punya research, dia found out yang daun gelam ni pula boleh mencegah jerawat daripada muncul. Kebanyakan bahan yang ada dalam foundation ni mengandungi pelembap, anti-oksidan, pH adjusters dan bahan pelindung matahari. Kalau korang nak tahu lebih lanjut, boleh check guna CosDNA.


Zeniv Foundation DD Cream Moisturiser Curitan Aqalili
Kalau kira-kira ada lebih kurang 39 bahan dalam foundation Zeniv ni.

DIA AKAN TOLONG KITA UNTUK ...

Dalam ni kalau I kira ada lebih kurang 39 bahan tau, termasuklah daun gelam yang I mentioned tadi. Kalau ada banyak bahan ni mesti banyak kelebihan kan? Let's check it out: 

1. Mencerahkan kulit
2. Melembapkan kulit
3. Mengurangkan kesan parut
4. Membantu mengatasi masalah tona kulit tidak sekata
5. Mencegah jerawat sebab ekstrak daun gelam mengandungi anti-bakteria.


Zeniv Foundation DD Cream Moisturiser  curitan aqalili
A bit light for my tan skin tone.
Zeniv Foundation DD Cream Moisturiser  Curitan Aqalili
Perbezaan antara kering dan baru nak kering.


JOM KOMEN SIKIT FASAL FOUNDATION NI...


1. BAU HERBA

Benda pertama yang I perasaan adalah bau. I pernah cuba dua foundation ni and both it tak ada bau atau more to like chemical smell. Tapi ni first time I cuba yang ada bau herba. Kalau I nak describe more to like kunyit campur dengan oatmeal tapi bila blend dekat kulit, bau tu hilang.

2. LEMBAP TAPI KURANG WARNA PILIHAN

Sebab Zeniv dia tekankan yang foundation dia moisturising, well I agree with that. Kalau nak create dewy look this is one of the foundation to choose from. Tapi dari segi variety of warna, I just harap dia akan tambah koleksi warna bagi kulit tan macam I.

3. BOTOL RASA RINGAN TAPI BUKAN TRAVEL FRIENDLY

Dia syoknya sebab botol ringan dan nampak ekslusif just I tak rasa dia travel friendly sebab lebih 100mL kalau nak dibandingkan dengan Garnier Micellar Water 125ml tu.

Zeniv Foundation DD Cream Moisturiser  curitan aqalili
Packaging dia not bad, ringan and nampak minimalis

JATUH CINTA PANDANG PERTAMA TAK DENGAN FOUNDATION NI?

Sejujurnya, kalau korang cari foundation yang ada SPF50+, moisturising dan lightweight this Zeniv Foundation is for you. Tapi memang lumrah 'Daily Defense' aka DD cream ringan, ada brightening effect dan mengandungi anti-penuaan.

Zeniv Foundation DD Cream Moisturiser  Curitan Aqalili
Nampakkan perbezaam warna kulit asli dengan foundation Zeniv ni? 🧐

RASANYA MACAM NAK TANYA SOMETHING LAH, NAK CONTACT SIAPA YA?


Harga: RM 119 (SM) , RM129 (SS)

Kalau korang still ada soalan lagi fasal foundation ni, boleh klik :-
1. Laman sesawang: www.znbeauty.com
2. Facebook: znbeauty_hq
3. Instagram: @zn_beauty_hq
4. Email: znbeauty2017@gmail.com

Zeniv Foundation DD Cream Moisturiser  curitan aqalili

DISCLAIMER:
I am not a beauty professional, just love to try and write about beauty related topics. Bought the products myself and the review is 100% my personal opinion. Make sure to check the ingredients or consult before purchase 😉


Thank you for spending your time reading my blog! It means so much to me. Before that, don't forget to SUBSCRIBE to my email list on top of the page, to be the first one to receive updates from me!

No comments

Post a Comment

© Curitan Aqalili - Malaysian Lifestyle Blogger