Monday, October 31, 2011

Macaroons OKU

first try on making MACAROONS. memang macam OKU pun.
untuk mencuba sila layari :
http://fromintankitchen.blogspot.com/2011/04/macarons-and-step-by-step.html

Sunday, October 30, 2011

Hari Tips #1

Tips pada hari ini adalah jika anda hendak buat 'cash deposit' di bank, dengan jumlahnya yang besar. 
Pastikan anda tidak lakukannya di tempat membeli-belah yang terkenal.
kerana? sangat menguji kesabaran pengguna yang lain dan sangat merbahaya.

Saturday, October 29, 2011

Fun Fact about me

  1. I'm 18 years old, 44 KG and 151 cm.
  2. Nur Aqalili means Cahaya Mahkotaku.
  3. I'm very stubborn.
  4. I have a license but I didn't drive a car.
  5. I didn't smile easily.
  6. I will laugh non stop when I met new people.
  7. I'm very sensitive person.
  8. Sometimes I'm selfish, sometimes I'm not.
  9. I love food. They are my lovers.
  10. Last but not least, I'm a girl. Obviously.
Just a fun fact in Saturday evening . . .

Curitan Hati #1

'Laju masa datang mencelah tatkala matahari terbenam dek ciptaannya'

Monday, October 24, 2011

Jalan TAR

Assalammualaikum dan selamat sejahtera, hari ni saya nak cerita sedikit fasal diri saya pula la ye.

Pengalaman saya di Jalan Tar, bukan Tar Jalan, tetapi Jalan Tunku Abdul Rahman.
Anda tidak tahu di mana Jalan TAR? oh tidak! :o
Jalan Tuanku Abdul Rahman boleh didapati berdekatan dengan SOGO dan Maju Junction.
Apa itu SOGO? oh tidak! bolehlah anda Google dan cari di Google Maps.
Harap Maklum.

Kembali pada topik utama. Maklumlah 16/11 aku akan memasuki UiTM Melaka,
aku pun membeli-belah di Jalan TAR ni pada hari Sabtu.
Dengan siapa? Siapa lagi kalau dengan ibu bapa ku yang tersayang.

Pencarian utama di Jalan TAR ialah Jubah.
Mula-mula letak kereta dekat depan Balai Polis,
kemudian masuk la kami ke dalam pasar malam Jalan TAR.

Keadaan dia seperti ini :

tetapi orang yang tengah menyanyi tu tak ada lah.
Maklumlah hari raya sudah habis.

Punya la berjam-jam nak cari jubah aku tu,
tapi ada tersasar sikit dari pencarian utama itu.
Biasalah, rambang mata, apa yang nak boleh dibuat.

Tapi , Dup..dap..dip..dup ..
Alhamdulillah dapat juga aku cari jubah saiz aku.
Terima kasih kepada ayahku kerana menjadi sponsor kepada aktiviti membeli-belah kali ini.

Nak buat macammana, anak perempuan tunggal kan :D

Sebelum saya tamatkan blog 'post' saya kali ini,
ada juga pengajaran yang saya dapat ketika membeli-belah.

Pengajarannya adalah Kawal Nafsu Belanja Anda.

Sekian terima kasih.

Ku ketahui kebenaran di akhirnya on http://riangplkn.blogspot.com/
Free Postage on http://getawaypreloved.blogspot.com/

Wednesday, October 19, 2011

Cerita Telefon Bimbit

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera semua,
Eit, aku sudah rajin update blog la pula? dengan itu marilah dengar kisah telefon bimbitku.




1. Panasonic A100 : 
Aku dapat telefon bimbit ini masa darjah 6. Dikatakan telefon tersebut sangat popular pada tahun 2005. Telefon inilah merupakan telefon pertama aku. Tapi selepas telefon ini dah rosak, akibat jatuh sekali sahaja dan bila orang telefon tak dengar suara. Aku pun buat muka comel dekat ayah aku untuk minta tukar telefon.

2. Panasonic 6103 : 
Masa tingkatan 1 ke berapa, aku sangat meminati telefon jenis 'flip'. Jadi aku beli la telefon ini, tapi tidak bertahan lama sebab keganasan aku terhadap sesuatu benda. Handphone ni memang sudah rosak la. 'Flip' nya pun longgar habis, boleh buat main lagi. Ha, aku ada satu cerita yang aku ingat berkenaan telefon ini. Masa tu aku mengikuti satu perkhemahan, dah la masa tu hujan. Dengan sengajanya, aku keluarkan telefon yang sudah rosak tu, biar dia terkena air. Motifnya, supaya aku dapat telefon baru cepat.

3. LG KS360
Inilah telefon yang paling lama aku pernah guna. Telefon ni banyak berkhidmat terhadapku. Bukan apa, berguna gila telefon ini, boleh 'sms', 'call', tangkap gambar, MP3 dan lain-lain. Senang cerita aku puas gunakan telefon ni, sampai satu masa ni, telefon ni buat masalah dengan aku. Agaknya merajuk sebab sekejap on sekejap off, beralih la aku ke telefon seterusnya.

4. Sony Ericsson K810i

Telefon ni merupakan telefon lama ayah aku. Secara ringkasnya, ayah aku beli telefon baru dan aku pun pakai la telefon ni, sementara beli telefon baru. Tetapi, telefon ni buat hal juga dengan aku, sekejap 'on' sekejap 'off'. Memang menyakitkan hati aku. Disebabkan telefon ni merajuk dengan aku lagi, aku pun beli la 'Nokia 1280' dengan menggunakan duit aku sendiri.

5. Blackberry Bold 3

Aku dapat blackberry ni pada tahun 2011, iaitu tahun sekarang la kan. Lama juga aku tunggu nak dapatkan telefon ni. Ayah aku belikan sempena hadiah SPM. Tapi aku dh tak guna sudah sekarang ni, aku bagi adik aku sebab dia nak sangat menggunakan BB. Lagipun aku tak rasa puas dengan menggunakan telefon ni, disebabkan pemberian orang. Kata orang kalau beli sesuatu dengan menggunakan duit sendiri, baru kita pandai menghargainya sendiri.

6. Nokia 1280

Sekarang aku guna telefon ni. Bagi aku telefon ni la sangat elok. Jatuh berapa kali pun masih boleh guna lagi. Lagipun aku nak masuk Universiti, Insyaallah aku tak mengalami situasi kehilangan telefon bimbit di sana.

Panjang juga cerita telefon bimbit aku ni kan, rasanya boleh terbitkan buku ni. (perasan). Sebelum menutup tirai 'post' ni. Aku hendak beritahu la, aku bukan seorang yang kaya yang sengaja sahaja mahu menukar penggunaan telefon bimbit aku.

Aku adalah seorang yang ganas dalam menggunakan sesuatu benda, dipendekkan cerita telefon yang aku guna semua senang rosak.

Jadi sekarang, aku sedang mengumpul duit untuk beli telefon bimbit baru. Kali ni Insyaallah kalau ada rezeki, aku beli sepenuhnya dengan duit simpanan aku. Kalau tidak, aku minta ibu bapa aku 'top up' kan sikit duit.

Telefon yang aku idamkan sekarang ialah sama ada HTC Cha Cha ataupun Blackberry Bold 4. BB 4 tu kasi dia turun harga betul-betul baru aku beli.

Dengan ini, sekian sahaja post kali ini. Oh, pengajaran bagi 'post' kali ini ialah HARGAILAH HARTA BENDA ANDA.

Assalammualaikum.

Wordless Wednesday on http://riangplkn.blogspot.com/
Free Postage on http://getawaypreloved.blogspot.com/

Tuesday, October 18, 2011

Projek Baru

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera,

sudah lama juga aku biarkan blog ini macam sarang burung.
bukan apa, aku agak sibuk kebelakangan ni,
sahaja ja menyibukkan diri dengan bekerja sambilan serta menyertai aktiviti-aktiviti yang bermakna.

14 oktober sudah berlalu dan aku sudah berusia 18 tahun tepat,
oh ya, saya masih remaja!
melihat tajuk di atas, saya mempunyai projek baru.

Projek baru ini sebenarnya sudah dirancang sebelum Hari Raya Aidilfitri lagi,
tetapi sekarang baru la hendak berjinak-jinak.

Projek tersebut bernama Riang PLKN.
Aku kan baru sahaja pulang dari Program Latihan Khidmat Negara (PLKN)
kerana itulah aku, aku mahu mengambil kesempatan untuk menceritakan semua pengalaman aku di dalam blog itu.


Tanpa memanjangkan cerita tentang projek itu,
marilah lawati laman blog http://riangplkn.blogspot.com/
Blog akan diupdate setiap hari Isnin, Rabu dan Jumaat.
Merancang sesuatu sebelum melakukannya :)

Monday, October 10, 2011

20

 20 Perkara Jangan Dilakukan

Sesungguhnya dalam hidup kita dikelilingi oleh perkara-perkara yang menyeronokkan. Tetapi itulah sesungguhnya yang mendatangkan keburukan kepada kita.

Di bawah ini terdapat 20 perkara JANGAN yang seharusnya kita ambil ikhtibar.


Tidak dapat dinafikan ada terdapat perkara-perkara yang terkena batang hidung saya sendiri. Tetapi sebagai umat ISLAM, kita harus saling ingat memperingati di antara satu sama lain. Semoga kita umat Islam akan terus mengungguli dunia InsyaALLAH


1) Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini Allah tidak suka. Kalau tertidur lain cerita.

2) Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki (selipar).Takut kalau2 terbawa keluar najis, mengotori seluruh rumah kita

3) Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing. Makruh kerana ia membahayakan

4) Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh. Makruh dan mewarisi kepapan

5) Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal (kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat)

6) Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan. Nanti rezeki kita di kongsi syaitan

7) Jangan keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan. Takut-takut kita mati dalam perjalanan

8) Jangan pakai kasut atau selipar yang berlainan pasangan. Makruh dan mewarisi kepapaan

9) Jangan biarkan mata liar di perjalanan. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa

10) Jangan bergaul bebas ditempat kerja. Banyak buruk dari baiknya

11) Jangan menangguh taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa

12) Jangan ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah

13) Jangan mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan kita. Hilang bahagia

14) Jangan lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja kita. Nanti kita sombong apabila berjaya. Kalau gagal kecewa pula

15) Jangan bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita

16) Jangan banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

17) Jangan biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri2 munafik dan menghilangkan kasih orang kepada kita

18) Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH

19) Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya

20) Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan kita. ALLAH lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba ciptaanNya...


Selamat Beramal! :)

Thursday, October 06, 2011

Aware

Assalammualaikum and Hello human species!

Well, since I didn't post anything quite few days,
this might give you a shock!

Let me tell you what did I do today to fill up my day.
I actually, take some of my clothes and a few bottoms
and match it to pack it up for my University.

It was fun doing that and you do feel confident and bla bla bla,
but there's something missing.

Just now I accidentally watch Barbi3 on channel 131,
It kind of gave me something, a lesson that I always need to remember,
Don't to over dress, dress up according to your comfort
and most importantly just be myself.

It would be a lie if I told you that appearance
is not important at all in this 21st century fashion world. It is important!
but if your feet hurt due to 7 inch high heels 
and get a really bad lumbago.
You might want to reconsider to wear flats for the rest of your life.

That story aware me at some point that
I just need to be myself,
be that kind of girl who wear
jeans, t-shirt, cardigan, sneakers and cool design hijab.

I think, movie did gave us something good to remembered, don't you think?

Latest Instagrams

© Curitan Aqalili. Design by FCD.