Thursday, March 24, 2011

Cabaran RM 2 dan etc . . .


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera. Wa,nampak tak tajuk di atas tu . . . Banyak sangat cerita ni. Mari sini duduk, terpacakkan diri anda depan laptop dan terbeliakkan mata anda.                                                                                                           (kalau la korang ikut arahan ni, memang _ _ _ _ la.) 
Alright, cerita pertama. Bertarikhkan 23/3/2011 bersamaan 17 Rabiul-Awal 1432, hari Rabu. Masa ni la calon SPM 2010, nervous nak bangun pagi dan menjejakkan kaki ke sekolah yang tersayang. Disebabkan aku tiada lagi lesen kereta jadi naik bas la aku, Oh rapidku yang tersayang. Bila aku dah sampai je sekolah, aku pun dengan senyuman yang lebar dan manisnye, aku tengok la slip keputusan aku. 
Pertama sekali aku tengok ade fail tak, kemudian berapa A aku dapat dan seterusnya. Aku tak rasa apa-apa pun cuma bersyukur yang aku dapat keputusan macam tu, sebab masa dulu aku dapat keputusan lagi teruk daripada tu korang tau tak. ALHAMDULILLAH.
Ok, cerita kedua fasal CABARAN RM 2. Yang ini bagi perhatian sedikit ya. Setakat ni, sudah 4 hari aku sahut cabaran RM 2 ni. Jom, nak show off sikit ni. Sila tengok gambar di bawah ni ya!
Sebenarnya, yang aku nak tunjukkan di sini ialah kalau kita ada tabung yang comel dan kiut-miut (eit, same makne je kan?) mungkin perkara itu akan menaikkan semangat menabung di dalam diri kita. Setiap benda yang kita lakukan, mesti ada alasan kenapa kita suka sangat buat benda tersebut. Betul atau tidak? (Cakap je betul)
Konklusinya, marilah kita sahut cabaran RM 2 ni. Aku sudah 4 hari sahut cabaran ni dan insyaallah dalam tempoh satu tahun akan terkumpul banyaklah 'RM' aku. AMIN, dan aku akan laburkan 'RM' ni di dalam aktiviti yang berfaedah.
Agaknya, setakat sini sahajalah post saya kali ini. Bertemu lagi! :))
P/S : Warna-warni post kali ni. WAH!
XXDORKXX

Monday, March 21, 2011

Cabaran RM2

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera, Salam Satu Malaysia. ( Semangat Kenegaraan )
Nampak title di atas itu? Apa itu Cabaran RM 2? Ha, mari saya terangkan.


Cabaran RM 2 ialah di mana kita menyimpan duit kita RM 2 tiap-tiap hari dan 
memikirkan aktiviti yang berfaedah untuk menggunakan/melaburkan duit itu pada setiap akhir bulan.
Secara ringkasnya 'menabung RM 2 tiap-tiap hari' . (HEHE, saja je nak terangkan panjang-panjang)


Di mana saya jumpa cabaran ni? jom singgah di aqifazizan.com dan type Cabaran RM 2 di ruangan SEARCH.
Saya agak tertarik dengan cabaran ni, alahai pantang di cabar la konon.
Insyaallah, cabaran ini dimulakan hari ini 21/03/2011 - 21/03/2012 (Dalam Tempoh 1 tahun ye).


Jadi marilah kita bertabung untuk masa akan datang bak kata peribahasa 'sikit-sikit lama-lama jadi bukit'.
Nak bukit apa? Bukit cerakah? Bukit Tinggi Resort? Ha, nak Bukit Tinggi Resort? marilah kita bertabung ye.
Amalan murni yang patut diterapkan dalam setiap insan.


Insyaallah, Cabaran RM 2 ini akan diupdate dari semasa ke semasa. GEGEGE. Salam :)


FOLLOW saya di  Follow dork93 on Twitter

XXDORKXX

Friday, March 18, 2011

Topic : MIA & JAPAN

Assalammualikum and Hola,

I have been M.I.A (stands for Missing In Action) for a while due to a lot's of things that make me busy.
Working, thinking, reading, friending and others. I was so damn tired and my body always felt tired to.
I decided to organised back my life into a healthy life style that I use to do like jogging, eat healthily.
It is important to eat healthily with a complete nutrient like protein, fat and vegetables. Jogging is also important, to complete that healthy life style that I've talking about. From next week, Insha-Allah I will start to do those thing since I've to take of my body to live long as I expected (Insha-Allah again).

Okay, next topic.

On 11/3/2011, recorded as the longest recorded history of tsunamis. It's about JAPAN.
From deep in my heart, I felt really sad and frightened about what happened at there because
I really adore Japan since I was a kid. I'm just hoping that it will be alright after the historical heartbreaking news. PRAY FOR THEM (Al-fatihah) for their safety.

I will end this post with a clip of tsunami happened in Japan.




XXDORKXX

Monday, March 14, 2011

Schedule




Can you see the schedule up there? its insane right?
Do you think schedule is an important things for your daily live?
For me right now, it's really important!
Unfortunately, sometimes a plan not going as well as we plan.

Okay, here we go.
I'm basically going to university this year
and now I'm working, I'm basically do 2 works
and that does not include I'm the owner of a blog-shop.
GETAWAY PRELOVED.

and I can feel that my world is up side down when 
I didn't follow my schedule. It was really dizzy.
Like for example on Monday, Wednesday & Friday 
I work at 'A' place.
and On Tuesday, Thursday & Saturday
I work at 'B'

and when I'm free at anytime I want,
I will update my blog-shop.
I just have to organised every single thing that I'm going to do
in my daily live, I have to plan a week before another week.

That's what basically I'm do every single day,
It was fun and tiring,
but I enjoyed every single day that I have.

So, it's not possible that you can't do to.

XXDORKXX

Tuesday, March 08, 2011

5 - 6 March 2011


Majlis Vigil Kelana Bersekutu Gombak 2011

Assalammualaikum, Selamat Sejahtera dan Salam Pengakap
(semangat berpengakapan nie)

Pada hari Sabtu yang lepas
5-6 Mac 2011 bersamaan hari Sabtu & Ahad
bertempat di Kem Temasya Rimba Templer, Rawang.
Diadakan sebuah Majlis Vigil Kelana Bersekutu Gombak
(M.V.KBG) <------- singkatan ye. :))

Dengan semangat yang jitu, saya tak sabar-sabar untuk tiba di sana.
Saya bertolak dari rumah pada pukul 5 petang bersama dengan 
Mateen, Nabil, Qistina, dan Amalina Saberi
dengan menaiki kereta 'UNSER' dibawa oleh ayah saya :))

Setibanya saya disana, ternampak la rakan-rakan saya yang lain,
tapi yang bestnye, sepatutnya pendaftaran pukul 5 tapi akhirnya pukul 6.
Sebab mase tu org baru sampai. - _ -

Selepas tu ...

STOP!
mesti korang dh malas nak bace kan?
(MENGAKU LA! MENGAKU LA!)
ok, sebenarnya itulah sedikit sebanyak laporan yang saya
akan tulis dalam buku log saya, SKEMA KAN AYAT?
biasa la, tengah berlatih untuk menjadi journalism yang berjaya
(Boleh ke? Insha-Allah)

tanpa melengahkan masa, saya akhiri dengan Assalammualaikum dan
gambar saya ketika khusyuk menjawab soalan,
dengan sebatang lilin di hutan dan ditempatkan secara berseorangan.



XXDORKXX

Friday, March 04, 2011

I'm Glad

Assalammualaikum ( eceyh being muslimah nie :p )
This last few weeks, day maybe.
I'm very glad that I'm able to experience this kind of life.
I never expected that I could be this happy while busy working and others.

and for that, this is my glad wishlist :)

Firstly I'm glad that I experience this new year with courage.
Second of all, I'm glad that I'm become more matured in the way of thinking.
Third, I'm glad that I getting to know about myself and how to control my stress and others.
Fourth, I'm glad that I have someone that willing to accept me for who I am.
Fifth, I'm glad that everything was fine when I can control it.
Sixth, I'm glad that I have this positive vibe inside of me.

For whom I want to glad to? GOD, PARENTS,FRIENDS :)

I'm hope that I will become more and more matured, fun and my experience will
be added more, because every human being need to experience certain things
and learn from mistake because from that mistake we can be better person.

P/S : time to reveal myself :)

XXDORKXX

Tuesday, March 01, 2011

Emosi oh Emosi


Emosi adalah perasaan intens yang ditujukan kepada seseorang atau sesuatu. Emosi adalah reaksi terhadap seseorang atau kejadian. Emosi dapat ditunjukkan ketika merasa senang mengenai sesuatu, marah kepada seseorang, ataupun takut terhadap sesuatu.


Assalammualaikum dan selamat pagi (1:54 am)
wahaa, seperti yang korang nampak dekat atas,
memang fakta (bukan auta/unta ye) la tentang emosi ni, sekali dengan maksud die aku bagi.
Ni lagi gune nye google chrome, boleh cari banyak informasi,
sangat berguna internet ni kalau digunakan dengan betul.
(berceramah la pulak die)
btw, terima kasih WIKIPEDIA! I lap you.

dah-dah-dah.
sebenarnya aku ingat luahkan sesuatu
(skema betul rupenye die nie -_-)
yang kebelakangan ni aku ade masalah dengan emosi.
in english words 'emotion disorder' (wujud ke?)
aku punye status emotion aku adalah TENSION.

ni antara penyebab yang buatkan aku tension
1st. aku tension sebab SPM result nak keluar
(dalam fikiran aku berbagai-bagai persoalan ade)
2nd. Handphone aku yang buat hal, intan payung sony ericsson kemudian,
intan payung nokia xpress music.
(lepas  aku dh beli baru yang chokia punye , baru la hp tu nak on balik
dang!.)
3rd. Aku nak ambik lesen cepat-cepat
(kalau rushing, aku memang akan jadi tension)
4th. dan lain-lain

Ha.. tu dia Pak Tam! agak banyak penyebab die walaupun di dekat no 4. aku letak dll.
Tetapi sekarang aku dh ok skit, rasa sikit lega,
disebabkan satu makhluk yang nampak aku lain macam,
die nampak ego aku, care aku cakap lain dan aku cepat mengeluh.
Bukan ape, aku ni pemendam orang nye, telan je la.

Insha-Allah, aku dapat kawal emosi aku tu dengan baik.
Amin :)

p/s: kalau korang ade nak luahkan ape-ape.
Feel free drop kan comment anda :)
XXDORKXX

Latest Instagrams

© Curitan Aqalili. Design by FCD.