Monday, December 05, 2011

I'm not A-Wall

Assalammualaikum and Hello Superhuman!

Well, it's a long time no update,
so know here it is.

I've a great time in UiTM Melaka,
although it's quite tiring.
Wake up, Solat Subuh and then wash clothes.

Normal routine every single day,
Plus co-curriculum activities,
it's like I'm in Form 1 once again.

but yea, this is live what is all about.
I'm happy and tired at the same time,
I don't care about having any vacation,
i need to brush up my education,

my speaking talents (-_-) and just being myself.

Pray for me to get through it :) AMIN!

Sunday, November 27, 2011

It's not that bad

Assalammualaikum and Hello Superhuman.
I'm here to tell you that I'm officially an University Student!
Known as Mahasiswa/Mahasiswi.

It's not that bad and I'm hoping for a better future.

Tuesday, November 15, 2011

Assalammualaikum dan hello super human!
Ingin dimaklumkan bahawa blog ini akan tergendala seketika
akibat tuan empunya blog ni nak sambung belajar.
HARAP MAKLUM :)


Sunday, November 13, 2011

Gathering 5A1

Assalammualaikum and hello non-aliens!

After waiting for so long, finally we've our second gathering.
Although, not all 40 ex-students are coming,
15 ex-students are not bad at all.

Kedai Mamak pun dah cukup arh...
Main cak-cak pula . . .

kami adalah superb 'Azizan's'
kami satu Malaysia.
Enough with the picture.
I was pleased by this gathering, I have a chance to meet you guys,
talk to you, hear your stories.

Well, totally not wasting my time.
I'm glad that I've an urge to do this gathering,
with a help from some of my friends.

Hope to see you guys soon in the next futuristic future.

Saturday, November 12, 2011

For One More Day

Assalammualaikum and hey superhuman,
A book is a set or collection of written, printed, illustrated, or blank sheets, made of ink, paper, parchment, or other materials, usually fastened together to hinge at one side - by wikipedia
 You can called me as a bookworm, but not a hardcore one.
I'm very choosy when I want to buy books.
When I've already bought it, I will make sure I finish reading every single piece of it with,
passion and understanding of the content.
I love literature.
It's one of the reason that I took English Literature subject during my Secondary School.

It's a fun subject, they is no wrong or right.
You are free to write any opinion about the awesome literature piece.

This books entitle 'For One More Day'
brought back up that literature side of me.

Mithc Albom now is one of my favourite writers
beside Louis Sachar.

This books, really capture my heart with the true story
about the son who got a chance to spend one more day with his mother
which is already died.

For me, it was really honored to finish up this book.
I'm fully recommend 'For One More Day by Mitch Albom'
to a literature fan and a son or a daughter that had a big fight with either or both parents.

This will teach you to respect your parents,
and understand that life have to move on no matter what happen.


p/s: sorry for bad grammar usage, it was an ages since I wrote something in English.

Friday, November 11, 2011

Wordless Friday

Assalammualaikum, tak tahu nak cakap fasal apa-apa,
gambar sahaja mampu ditunjukkan.


I just want to say :

Wednesday, November 09, 2011

Jika kau tidak menyukai individu tersebut, bersihkanlah hati anda kerana kita sebagai manusia harus hidup dalam keadaan harmoni.

Tuesday, November 08, 2011

I'm okay, I'm fine, I've never been so alive after reborn from the old time.

Monday, November 07, 2011

Aidil-Adha Awesome

Assalammualaikum and Hello human species!

my father and I :)

Last Sunday, all Muslim were celebrated Hari Raya Aidil-Adha, well known as 'Hari Raya Korban' too.
So, on Saturday night I really-really-really enthusiast to bake some Macaroon for my friend,
but turns up to be disaster because of the cold wheather.

You know, when you baked Macaroon it must be in a room temperature,
then you will get the perfects Macaroon.
Unless, you're really stubborn, you will get exactly like this Macaroon
or even worst.

Enough with the Macaroon,
I woke up about 5.40 a.m, take a bath and went for 'Sembahyang Raya',
that's the original plan.
Unfortunately, my Mom and I didn't went.

Not that we purposely plan not to go, but the situation make us not to go.
After an hour, yada-yada,
Went to 'Nenek Gombak' house, grandfather grave, cousin house for 'Kambing Panggang'
and last but not least a friend house.

Overall, I ate all kind of food that day,
and I love it.
'Kambing Panggang', 'Laksa', 'Rendang', 'Lodeh', 'Nasi daging' and etc . .
Nyummy. Best in the world!

Lagi Seminggu

Lagi seminggu lagi aku akan pergi,
Lagi seminggu lagi aku akan bertempur.

Monday, October 31, 2011

Macaroons OKU

first try on making MACAROONS. memang macam OKU pun.
untuk mencuba sila layari :
http://fromintankitchen.blogspot.com/2011/04/macarons-and-step-by-step.html

Sunday, October 30, 2011

Hari Tips #1

Tips pada hari ini adalah jika anda hendak buat 'cash deposit' di bank, dengan jumlahnya yang besar. 
Pastikan anda tidak lakukannya di tempat membeli-belah yang terkenal.
kerana? sangat menguji kesabaran pengguna yang lain dan sangat merbahaya.

Saturday, October 29, 2011

Fun Fact about me

  1. I'm 18 years old, 44 KG and 151 cm.
  2. Nur Aqalili means Cahaya Mahkotaku.
  3. I'm very stubborn.
  4. I have a license but I didn't drive a car.
  5. I didn't smile easily.
  6. I will laugh non stop when I met new people.
  7. I'm very sensitive person.
  8. Sometimes I'm selfish, sometimes I'm not.
  9. I love food. They are my lovers.
  10. Last but not least, I'm a girl. Obviously.
Just a fun fact in Saturday evening . . .

Curitan Hati #1

'Laju masa datang mencelah tatkala matahari terbenam dek ciptaannya'

Monday, October 24, 2011

Jalan TAR

Assalammualaikum dan selamat sejahtera, hari ni saya nak cerita sedikit fasal diri saya pula la ye.

Pengalaman saya di Jalan Tar, bukan Tar Jalan, tetapi Jalan Tunku Abdul Rahman.
Anda tidak tahu di mana Jalan TAR? oh tidak! :o
Jalan Tuanku Abdul Rahman boleh didapati berdekatan dengan SOGO dan Maju Junction.
Apa itu SOGO? oh tidak! bolehlah anda Google dan cari di Google Maps.
Harap Maklum.

Kembali pada topik utama. Maklumlah 16/11 aku akan memasuki UiTM Melaka,
aku pun membeli-belah di Jalan TAR ni pada hari Sabtu.
Dengan siapa? Siapa lagi kalau dengan ibu bapa ku yang tersayang.

Pencarian utama di Jalan TAR ialah Jubah.
Mula-mula letak kereta dekat depan Balai Polis,
kemudian masuk la kami ke dalam pasar malam Jalan TAR.

Keadaan dia seperti ini :

tetapi orang yang tengah menyanyi tu tak ada lah.
Maklumlah hari raya sudah habis.

Punya la berjam-jam nak cari jubah aku tu,
tapi ada tersasar sikit dari pencarian utama itu.
Biasalah, rambang mata, apa yang nak boleh dibuat.

Tapi , Dup..dap..dip..dup ..
Alhamdulillah dapat juga aku cari jubah saiz aku.
Terima kasih kepada ayahku kerana menjadi sponsor kepada aktiviti membeli-belah kali ini.

Nak buat macammana, anak perempuan tunggal kan :D

Sebelum saya tamatkan blog 'post' saya kali ini,
ada juga pengajaran yang saya dapat ketika membeli-belah.

Pengajarannya adalah Kawal Nafsu Belanja Anda.

Sekian terima kasih.

Ku ketahui kebenaran di akhirnya on http://riangplkn.blogspot.com/
Free Postage on http://getawaypreloved.blogspot.com/

Wednesday, October 19, 2011

Cerita Telefon Bimbit

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera semua,
Eit, aku sudah rajin update blog la pula? dengan itu marilah dengar kisah telefon bimbitku.




1. Panasonic A100 : 
Aku dapat telefon bimbit ini masa darjah 6. Dikatakan telefon tersebut sangat popular pada tahun 2005. Telefon inilah merupakan telefon pertama aku. Tapi selepas telefon ini dah rosak, akibat jatuh sekali sahaja dan bila orang telefon tak dengar suara. Aku pun buat muka comel dekat ayah aku untuk minta tukar telefon.

2. Panasonic 6103 : 
Masa tingkatan 1 ke berapa, aku sangat meminati telefon jenis 'flip'. Jadi aku beli la telefon ini, tapi tidak bertahan lama sebab keganasan aku terhadap sesuatu benda. Handphone ni memang sudah rosak la. 'Flip' nya pun longgar habis, boleh buat main lagi. Ha, aku ada satu cerita yang aku ingat berkenaan telefon ini. Masa tu aku mengikuti satu perkhemahan, dah la masa tu hujan. Dengan sengajanya, aku keluarkan telefon yang sudah rosak tu, biar dia terkena air. Motifnya, supaya aku dapat telefon baru cepat.

3. LG KS360
Inilah telefon yang paling lama aku pernah guna. Telefon ni banyak berkhidmat terhadapku. Bukan apa, berguna gila telefon ini, boleh 'sms', 'call', tangkap gambar, MP3 dan lain-lain. Senang cerita aku puas gunakan telefon ni, sampai satu masa ni, telefon ni buat masalah dengan aku. Agaknya merajuk sebab sekejap on sekejap off, beralih la aku ke telefon seterusnya.

4. Sony Ericsson K810i

Telefon ni merupakan telefon lama ayah aku. Secara ringkasnya, ayah aku beli telefon baru dan aku pun pakai la telefon ni, sementara beli telefon baru. Tetapi, telefon ni buat hal juga dengan aku, sekejap 'on' sekejap 'off'. Memang menyakitkan hati aku. Disebabkan telefon ni merajuk dengan aku lagi, aku pun beli la 'Nokia 1280' dengan menggunakan duit aku sendiri.

5. Blackberry Bold 3

Aku dapat blackberry ni pada tahun 2011, iaitu tahun sekarang la kan. Lama juga aku tunggu nak dapatkan telefon ni. Ayah aku belikan sempena hadiah SPM. Tapi aku dh tak guna sudah sekarang ni, aku bagi adik aku sebab dia nak sangat menggunakan BB. Lagipun aku tak rasa puas dengan menggunakan telefon ni, disebabkan pemberian orang. Kata orang kalau beli sesuatu dengan menggunakan duit sendiri, baru kita pandai menghargainya sendiri.

6. Nokia 1280

Sekarang aku guna telefon ni. Bagi aku telefon ni la sangat elok. Jatuh berapa kali pun masih boleh guna lagi. Lagipun aku nak masuk Universiti, Insyaallah aku tak mengalami situasi kehilangan telefon bimbit di sana.

Panjang juga cerita telefon bimbit aku ni kan, rasanya boleh terbitkan buku ni. (perasan). Sebelum menutup tirai 'post' ni. Aku hendak beritahu la, aku bukan seorang yang kaya yang sengaja sahaja mahu menukar penggunaan telefon bimbit aku.

Aku adalah seorang yang ganas dalam menggunakan sesuatu benda, dipendekkan cerita telefon yang aku guna semua senang rosak.

Jadi sekarang, aku sedang mengumpul duit untuk beli telefon bimbit baru. Kali ni Insyaallah kalau ada rezeki, aku beli sepenuhnya dengan duit simpanan aku. Kalau tidak, aku minta ibu bapa aku 'top up' kan sikit duit.

Telefon yang aku idamkan sekarang ialah sama ada HTC Cha Cha ataupun Blackberry Bold 4. BB 4 tu kasi dia turun harga betul-betul baru aku beli.

Dengan ini, sekian sahaja post kali ini. Oh, pengajaran bagi 'post' kali ini ialah HARGAILAH HARTA BENDA ANDA.

Assalammualaikum.

Wordless Wednesday on http://riangplkn.blogspot.com/
Free Postage on http://getawaypreloved.blogspot.com/

Tuesday, October 18, 2011

Projek Baru

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera,

sudah lama juga aku biarkan blog ini macam sarang burung.
bukan apa, aku agak sibuk kebelakangan ni,
sahaja ja menyibukkan diri dengan bekerja sambilan serta menyertai aktiviti-aktiviti yang bermakna.

14 oktober sudah berlalu dan aku sudah berusia 18 tahun tepat,
oh ya, saya masih remaja!
melihat tajuk di atas, saya mempunyai projek baru.

Projek baru ini sebenarnya sudah dirancang sebelum Hari Raya Aidilfitri lagi,
tetapi sekarang baru la hendak berjinak-jinak.

Projek tersebut bernama Riang PLKN.
Aku kan baru sahaja pulang dari Program Latihan Khidmat Negara (PLKN)
kerana itulah aku, aku mahu mengambil kesempatan untuk menceritakan semua pengalaman aku di dalam blog itu.


Tanpa memanjangkan cerita tentang projek itu,
marilah lawati laman blog http://riangplkn.blogspot.com/
Blog akan diupdate setiap hari Isnin, Rabu dan Jumaat.
Merancang sesuatu sebelum melakukannya :)

Monday, October 10, 2011

20

 20 Perkara Jangan Dilakukan

Sesungguhnya dalam hidup kita dikelilingi oleh perkara-perkara yang menyeronokkan. Tetapi itulah sesungguhnya yang mendatangkan keburukan kepada kita.

Di bawah ini terdapat 20 perkara JANGAN yang seharusnya kita ambil ikhtibar.


Tidak dapat dinafikan ada terdapat perkara-perkara yang terkena batang hidung saya sendiri. Tetapi sebagai umat ISLAM, kita harus saling ingat memperingati di antara satu sama lain. Semoga kita umat Islam akan terus mengungguli dunia InsyaALLAH


1) Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini Allah tidak suka. Kalau tertidur lain cerita.

2) Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki (selipar).Takut kalau2 terbawa keluar najis, mengotori seluruh rumah kita

3) Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing. Makruh kerana ia membahayakan

4) Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh. Makruh dan mewarisi kepapan

5) Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal (kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat)

6) Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan. Nanti rezeki kita di kongsi syaitan

7) Jangan keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan. Takut-takut kita mati dalam perjalanan

8) Jangan pakai kasut atau selipar yang berlainan pasangan. Makruh dan mewarisi kepapaan

9) Jangan biarkan mata liar di perjalanan. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa

10) Jangan bergaul bebas ditempat kerja. Banyak buruk dari baiknya

11) Jangan menangguh taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa

12) Jangan ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah

13) Jangan mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan kita. Hilang bahagia

14) Jangan lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja kita. Nanti kita sombong apabila berjaya. Kalau gagal kecewa pula

15) Jangan bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita

16) Jangan banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

17) Jangan biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri2 munafik dan menghilangkan kasih orang kepada kita

18) Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH

19) Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya

20) Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan kita. ALLAH lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba ciptaanNya...


Selamat Beramal! :)

Thursday, October 06, 2011

Aware

Assalammualaikum and Hello human species!

Well, since I didn't post anything quite few days,
this might give you a shock!

Let me tell you what did I do today to fill up my day.
I actually, take some of my clothes and a few bottoms
and match it to pack it up for my University.

It was fun doing that and you do feel confident and bla bla bla,
but there's something missing.

Just now I accidentally watch Barbi3 on channel 131,
It kind of gave me something, a lesson that I always need to remember,
Don't to over dress, dress up according to your comfort
and most importantly just be myself.

It would be a lie if I told you that appearance
is not important at all in this 21st century fashion world. It is important!
but if your feet hurt due to 7 inch high heels 
and get a really bad lumbago.
You might want to reconsider to wear flats for the rest of your life.

That story aware me at some point that
I just need to be myself,
be that kind of girl who wear
jeans, t-shirt, cardigan, sneakers and cool design hijab.

I think, movie did gave us something good to remembered, don't you think?

Thursday, September 29, 2011

Rezeki sudah datang . . .

Assalammualaikum, kepada sesiapa yang pergi temu duga di UiTM. 
Anda sudah boleh check.

Alhamdulillah juga, walaupun tak dapat tahu keputusan ini sendiri
disebabkan ayahku yang telefon aku dan beritahu aku sendiri yang aku dapat,
inilah hasilnya :


Lepas masuk UiTM nanti jarang rasanya update blog ni. 
Tetapi, Insyaallah akan mencari ruang untuk update dengan kisah-kisah yang menarik.
Anda pula bagaimana? Jangan khuatir, jangan putus asa jika tidak dapat.
Teruskan kehidupan kerana saya percaya, setiap manusia diberi peluang untuk
membuktikan diri mereka.

Sekian sahaja post kali ini. Berjumpa lagi :)

Tuesday, September 27, 2011

Disorganized

Do you ever feel hazy? bored? malfunction?
I do, like every second of my life since I got back from National Service.
National Service does change my life a lot.
I pray 5 times a day, I eat well, stay healthy and being happy.

But now, I didn't do single of it when I at home.
Well, it's quite weird for me.
I was wondering, how do I can get myself back together like a normal human being?

So, here is my plan. I will start taking a small steps to change.
Well I know is no used to start from the bottom when you already experience doing it,
but if you rarely doing it, it's better start from the bottom.

For example, you want to exercise but since its way too long that you didn't do it,
You start to run as fan as you can and then you fainted and your energy all gone.
That's a good example for it, take step by step formula and you'll be doing great.

As for me, I need a 'Head Start' to get me into my normal life again.
Well, now I need a 'luck' and a prayer.

Monday, September 26, 2011

24 September - 25 September 2011

Pada 24 September 2011, aku pergi ke Kem Millennium, Beranang untuk mengikuti sebuah program.
Sebelum aku bertolak, pagi tu aku pergi ke klinik gigi dan hospital atas sebab-sebab yang tertentu.
'Hari Hospital' adalah gelaran pada hari itu.

Cerita diringkaskan, pukul 5.00 petang aku tiba di Kem dan dikehendaki bagun pada jam 2.00 pagi untuk bersiap ke :

MAJLIS PELANCARAN PROGRAM 'KAMI ANAK 1MALAYSIA' OLEH YB.MENTERI PERTAHANAN
PEN/HPRK/09-11
Majlis Pelancaran Program Kami Anak 1Malaysia oleh YB. Menteri Pertahanan Malaysia akan diadakan pada 25 Septembert 2011 (Hari Ahad) mulai jam 8.45 pagi bertempat di padang SMK Hutan Melintang, Hilir Perak.

Menteri Pertahanan merasmikan program tersebut.
Lambang satu Malaysia di kibarkan.
Belon warna warni di udara memeriahkan majlis.

Pancaragam Tentera mempersembahkan persembahan yang menarik.
Hampir 1000 Pelatih dan Bekas Pelatih PLKN menghadirkan diri.



Kami adalah bekas pelatih Kem PLKN Millennium, Beranang.

Saya, Apit dan rakan

Biarlah post kali ini, di label sebagai 'WORDLESS' post kerana dengan menunjukkan gambar sahaja pun, sudah mengungkap segala kata-kata.

Friday, September 23, 2011

Interview Part 2

Continue . . .

After Half an Hour :
I felt really relieved, it's like a burden from my shoulder is gone but reality is it's not finished yet.
I still have my interview, so here we go again.
We were taken to this one room to stay and wait for our turn to be interviewed.

First tips that I can give you is don't be arrogant, be sociable, smile a lot and
tried to communicate with each other.
Because, you might get something for that conversation.
Depend on an individual, either you get a confidence to communicate before the interview or you will get some great bunch of information.

For me, I just communicate. It was rather fun environment for me, I get excited!
So, it's my turned, my palm start to sweat and I just pray a lot, inhale and exhale million of times.

When I entered the room, I steps on the right foot, smile and greets.
So, here is some conversation between the panel and I :

Panel : Tell me a bit about your background.
Me : My name is Nur Aqalili Binti Azizan, I'm 18 years old, I live in Selayang and my hobby is . . . etc.
        [ it was quite long introduction ]
Panel : Why do you want to take mascom?
Me : I want to take mascommunication because I want to be a journalism.

To cut the long story, lucky me, they didn't ask me about current issues at all,
We just chat, normal chat, they ask me a lot about my background, and what I do is just talk in English.
Well, it was a fun situation, I wish I can do it again.

After finished, me and my family went to my dad office and since I'm hungry we went eating at Kopitiam, Petaling Jaya.

and that's all for the 'Interview', I hope I will entered UiTM second intake, because I want to achieve something bigger in the future.

Before I end this post, I will give you some tips for an interview:

1. Do some practice on communication.
2. Preparation is really important.
3. Wear something that boost up your confidence yet modest and suitable for an interview.
4 . Bring all the important file, your birth certificate, school certificate and etc.
5.  Bring along stationery if got exam on writing an essay.
6. Smile, don't be arrogant and try to communicate.

and that's all for today. Have a nice day! :)

Wednesday, September 21, 2011

Interview Part 1.

Assalammualaikum and Hello super human!

Dang, I should update often, this could be huge blog for me but I blew the chances.

Well, I'm just being a  paranoid person. OH NO!! P-A-R-A-N-O-I-D!

Can't ya see the title up there? sure you can, God make you a beautiful pairs of eye to see.


On 17th September 2011, at Faculty Mascommunication in UiTM Shah Alam,

I went for an Interview for second intake.
So, if I've the quality to be in UiTM, Insyaallah I'll enter around November.

We should be on the road around 7.00 a.m. but since it's Saturday,

I woke up a bit late, my younger brother wants to follow, mom's do a basic routine on Saturday and the result is we went out around 7.30 a..m.

I thought I was late, but by the empty road condition, I think I will do good.

In the car, I open the laptop, switch on the broadband and went for an internet.
You must think that I 'Log in' to Facebook but actually,
I type 'current Issues in Malaysia' on Google.
[Yes, I do Googling a lot!]

The current issues is about ISA 'International Security Act'. 

Well, Najib want to repel it due to some circumstances.
Since I didn't get enough sleep night before, I take nap.
and Alhamdulillah we are safely arrived in UiTM.

They have a big canopy and chairs, but I was too nervous to get myself a sit 

but instead I told mom to sit first.
Then, it's time to register. NUR AQALILI BINTI AZIZAN got PANEL 8, NUMBER 6.
and we told to went to 3rd floor for our essay.

It was nerve wrecking to be sited in lecture hall but it suit me well.

Giving only half an hour to finish up 200 words of essay.
The question is : What do you know about Mascom? Why do you want to take Mascom? and What can you contribute in this Mascommunication field?

Well, since I've already did the research, and good preparation. I answered it calmly.


To be continue . . .

Wednesday, September 07, 2011

PROS AND CONS OF FACEBOOK


Well, it has been a while don't you think? Without further delay, enjoy reading! :)


PROS AND CONS OF FACEBOOK

        Facebook is an eagle-eye, it takes about a minute, to capture about 1 million people around the world just to sign up. The mastermind behind this successful social network is Mark Zuckerberg with his college roommates, and fellow computer students.


        Do you think Facebook is the positive thing that ever happened to us? Well, let’s investigate. 


To keep the call rolling, Facebook is such a useful social network to us. We can contact our relatives and friends by chatting on the Facebook wall or by chat box. Furthermore, Facebook also rises up our communicating skills. Although it’s just a social network site, it brushes up our communicating skill in writing and also our use of language. 


         Have you ever heard a phrase ‘thinking out of the box’? Sure you do. What I mean is you can do something useful in Facebook. It’s not just included ‘sign in’ and ‘sign out’ place. What you can do is advertise in Facebook about your business.  For an artist, it keeps in touch with fans but most importantly, you can get to know a person outside your country.


         In contrast of pros are cons. The negative things about Facebook are, it can be so addictive. Most of the teenagers spend a lot of their time on Facebook rather than studying. Moreover, it can cause a cyber bullying. In 14 January 2010, a 15 years old, name Phoebe Prince died. Although the bullying doesn’t start with the social network but it start to spread onto her Facebook wall.


          In addition, is about our own safety. 


Yes, Facebook does give you a choice either to stay private or public but don’t get to comfy. There are a lot of genius out there can hack your profile and get all your information like where did you stay, working and your favourite hang-out places. So, don’t sell out all of your information to social networking, it might harm you.

          Technologies are an important thing in this 20th century. From huge computer with keyboard, now becoming a touch screen LCD, we become more developed. Yes, we are developed but how it takes to protect our luxurious technologies?  We do have a choice and now it depends on our upcoming generation to handle the situation.

Friday, August 12, 2011

Too Honest, Backfired.

Honesty is one of the good deed that must have in human being, it shows the humanity site of us rather than us being like an animal.
I personally write based on my experience.
You will feel relive, positive vibe inside you when being honest.

At times, we shouldn't be too honest, otherwise it will backfire yourself.
For example, someone special cook you something, and then you taste it
but it's not good.
In this situation, if you're being too honest when a person  that too excited to heard
a positive comment from you, you have ruin it.

Sometimes it's okay if you're not being too honest.
Sometimes, you need to be honest so you didn't get into a scandal.
Like a singer, us as a human being have the right to tell about the truth.

We basically are just human being, eventually we will make mistake,
we lie, we speak harshly because we have a feeling and we would like to express it,
with our own way, it just nature.


Thursday, August 11, 2011

Tamadun

TAMADUN
Pada zaman era yang moden ini,
sudah tentu tiada lagi masyarakat yang dikenali sebagai Jahiliah.
Semua manusia kini mempunyai tamadun.
Zaman Jahiliah merupakan zaman yang paling mundur, sesat dan jahil bagi manusia pada 1500 tahun dahulu.

Tetapi lihatlah dunia sekarang,
walaupun mempunyai teknologi yang menakjubkan, ciptaan dan rekaan yang memukaukan,
di manakah sifat kemanusiaan kita?
di manakah terletaknya pendamaian kita?
Gunakanlah akal anda yang sempurna itu untuk mencari pendamaian,
bukan untuk memusnahkan kehidupan.

Inilah salah satu contohnya :

Pernah tak dengar ungkapan
'buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat'
jadi ingatlah, kita ini hanya manusia,
jasad kita akan ditarik pada bila-bila masa sahaja,
sementara kita berada di bumi yang nyata ini,
lakukanlah sesuatu yang baik, walalupun kadang-kadang dibalas jahat,
bersabarlah kerana itulah pengalaman yang akan mengajar kita kelak nanti.


Wednesday, August 10, 2011

WIRA

Dulu ianya hijau kini menjadi tanah,
Ku berbaring di atasnya sambil ditiup sang bayu,
Menikmati awan biru di langit,
Tanah yang lapang dan tenang,
Tiada lagi di pandangan mataku,

Engkaulah wira yang memusnahkan hidup ini,
Pelbagai musibah yang melanda bumi,
Hilang keindahan untuk dinikmati generasi akan datang,
Engkau hanya mencari kekayaan,
Yang tidak akan kau miliki di akhirat nanti,

Sedarlah engkau wahai wira,
Berhentilah memusnahkan keindahan ini,
Kerana kau akan terima padahnya nanti.

Minda

Di dalam mindaku terdapat pelbagai pergerakan sedang mencari ruang untuk bertenang,
Di dalam mindaku ini terdapat perlbagai rahsia yang hanya aku yang mengerti,
Di dalam mindaku tersimpannya memori pahit dan manis aku sepanjang aku hidup,
Di dalam mindaku ini juga aku dapat berfikir secara logik apabila aku inginkan jawapan,
Inilah mindaku yang berguna tidak kira ketika aku buka atau menutup mataku.

Sunday, August 07, 2011

Hati Berdetik Laju

>Hatiku berdetik laju apabila menunggu keputusan yang seterusnya, perasaan inginkan sesuatu membuak-buak dalam hatiku.
Pernah atau tidak ada perasaan inginkin sesuatu? macam itulah yang aku rasa.
Sudah tertanam dalam minda untuk menuju kejayaan tahap maksima.
Tetapi aku takut akan keadaan yang akan berlaku.
Takut semangat aku ini akan hilang tatkala aku mencapai impian.
Takut aku lupa diri dengan kejayaan yang akan aku terima.
Ah, perasaan itu akan berada di dalam setiap diri manusia ciptaan Allah SWT.
Walaubagaimanapun, aku perlu tetapkan pendirianku, berubah menjadi lebih baik, bersemangat dan bersabar dalam menempuhi dunia luar.
Ya,inilah masanya untuk aku buktikan bahawa aku boleh lakukannya.

Monday, August 01, 2011

Kejayaan

 KEJAYAAN 

Apa itu kejayaan? bagi aku kejayaan terbukti apabila aku kecapi apa yang aku idamkan. Sudah habis PLKN, macam-macam aku rancang apa yang aku nak lakukan dalam hidup aku ini.
Aku mengharapkan kejayaan di tangan aku.
Insyaallah dengan semangat, tawakal aku dapat kecapi kejayaan aku itu.
Bak kata peribahasa genggam bara api biar sampai jadi abu.



Sunday, June 19, 2011

PLKN

PROGRAM LATIHAN KHIDMAT NEGARA


Inilah aku sepanjang 17.5.2011 - 18.6.2011 . Sekarang ni, 4 hari kami bercuti . Betapa leganya aku menghembus nafas, di saat aku memerlukan ruang untuk bernafas itu. Betapa leganya aku untuk sementara bagi aku memikirkan apakah strategi yang perlu aku lakukan. Ya, aku cuma manusia yang lemah, sering melakukan kesilapan tetapi dengan ketabahan dan sokongan padu, aku dapat meneruskan perjuanganku itu. Alhamdulillah. Harap-harap sepanjang aku berada di PLKN selepas cuti ni akan dicucuri rahmat. Amin!

Friday, April 29, 2011

Ilham

Tepat pada jam 2:19 pagi bertarikhkan 29th April 2011 habislah muka surat terakhir buku Ilham oleh Izan Ali.

Sinopsis:
Ilham mengimbau kembali kenangan lamanya ketika menghadiri majlis perkahwinan rakannya. Dia merupakan seorang budak yang comot, hitam dan gemuk ketika sekolah dulu. Adalah perkara normal untuk remaja mempunyai perasaan suka terhadap seseorang. Ilham tak pernah putus asa. Ilham tak pernah berhenti mencuba. Ilham sentiasa tahu bahawa satu hari nanti dia pasti akan mengukir senyum. Oleh itu, dia bertekad untuk mengubah semuanya. Tetapi, dapatkah dia mengubah nasibnya yang selalu dipersendakan oleh orang lain? Ikutilah kisah Ilham.
*****************************************************************************
Ilham,
     Saya hargai awak bagi surat kat saya. Tapi saya agak pelik kenapa awak nak sangat berkenalan dengan saya. Lagipun kalau saya nak cari boyfriend, mestilah saya nak cari orang yang hensem. Perut pun tak ke depan macam perut awak. Rambut pun tak selekeh macam rambut awak.
     Awak ingat, dengan muka awak yang macam tu, saya terpikat ke nak berkenalan dengan awak? Saya rasa, baik awak buang dulu mana-mana lemak yang terlebih tu. Pastu, beli dulu Fair n Lovely banyak-banyak.
     Saya malas nak tulis panjang-panjang. Awak fikirlah sendiri ye...

                                                                                               Yati 
_____________________________________________________________________

Dengan rekaan buku kulit yang cukup hebat. Kandungan di dalam buku ini juga dapat menarik perhatian saya, justeru membuatkan saya membaca buku ini dari kulit bukunya hingga ke kulit buku yang belakang sekali ( erghh, tidaklah drastik macam ni ). Apa-apa pun saya sangat berpuas hati dengan pembelian saya di Pesta Buku pada hari Sabtu lepas. Moga-moga kak Izan Ali membuahkan satu lagi novel yang akan mengagumkan pelusuk bumi ini. Sekian...


P/S : Laburkanlah duit anda terhadap buku. kemungkinan dengan pembelian buku anda dapat belajar sesuatu daripadanya.

Tuesday, April 26, 2011

Transformasi



Assalammualaikum, dulu agaknya blog ni tak de la kemas sangat. Tetapi alhamdulillah dengan masa yang saya ada, saya kemaskanlah sedikit. Saya ingatkan daripada menjadi blog ini sebagai blog peribadi, saya ingin bertukar konsep. Blog ini akan di update dengan pelbagai informasi. Insyaallah saya akan update dengan pelbagai informasi. Dari buku terbaru, globalisasi, how-to-do dan sedikit sebanyak tentang perniagaan.

Ha, bercakap tentang perniagaan. Mari saya tunjukkan kedai online saya.


Inilah Getaway Preloved. Kedai online saya yang menjual barangan terpakai dengan harga yang berpatutan. Pelbagai benda yang menarik, seperti buku, baju, seluar, kasut dan handmade. Selain daripada itu, kami juga menerima barangan terpakai daripada orang lain untuk dijualkan di blog ini. 

Tiada charge dikenakan atas service tersebut tetapi kami mengambil sedikit untung daripada hasil jualan dan selebihnya kepada tuan punya milik. Selain itu, kedai online kami mempunyai kepercayaan oleh pembeli kerana kami mendaftar di SSM. 

Apa itu SSM? ikuti post yang akan datang.

Setakat itu sahaja blog saya kali ini, berjumpa lagi! 

Thursday, April 14, 2011

"stay" and "strong"



Did I tell you, I really adore Disney Star Demi Lovato so much?
I look up to her as my role model no matter what.
She is a star with her beautiful voice, and poise.
She is a million bucks but she worth more that million bucks.

She is who she was.
Did you know I once be like her when I was a kid and
I have been through sort of the same story as her?
except for eating disorder but I use to depressed
and take a 'Panadol pil' whenever I think I want to.

Why I becoming like that?
It just because of mentally bullying.
When I was a kid I really passion about scout, when it comes to marching I will do as hard as I can
Thus when I was young, I'm sort of corny. I always cry.
Maybe because of who I am , bunch of girls send me a hate letter
about 10 person and sign the letter for a prove.

I cried because that was really hurtful,
When I went back home I took a knife and put it on my hand
and try to cut myself but I can't because I know
what is the use for me to do that?

When I became a teenager, luckily it's like a new life for me.
I start all over again try to erase the painful memory.
It is hard to do but I become stronger and matured after that,
I changed to a better person everyday, tried to search there still a good thing inside me.

Until now, I still learn how to handle a certain situation in life,
Last time, I don't think friends is needed because they aren't useful
but I see that friends is needed in certain situation.

Therefore, I'm glad that I have the opportunity to live with some sort of changes.
Because when I was given a second chance I grab it without any doubt.

Tuesday, April 12, 2011

Future.

What do we know about our future
If I'm not mistaken nothing right?
If you got something then maybe you are Psychic or maybe too paranoid to know about your future.

I know nothing about my future,
Who will I be, who I will marry to, mother nature and etc.
I don't know and I don't want to know about my future.

If I can read and predict my future, I might not be able to live right now
Cause I will not experience something in another word
my life will be bored because I already know my future.

For example, If I knew I will step on the drain and falling down,
I will not step on it and save. But I lacking of experience.
Maybe that is not the best example but it sort of like that.

Anyhow I'm just hoping for the best in the future,
I will get a good live and lot's of experience that get me thinking.
Live is great as it seems so far :)

Friday, April 08, 2011

Chillin.

Do you ever feel want to lay on the bad for whole one day and just sit and watching tv and and do any kind of stuff that you want. I do feel like that, for today only.
Besides, it was a long time since I didn't do something like 'today'.
First thing in the morning,I took a bath then ate and waiting for the driving classes.

It was a short day for me, after I came back from the driving classes, went to school and then went back home
and just sit down and relax and finished my Scout Log Book.
Really tiring with all the writing, I just want to make the best log book in my history.
(I'm quite competitive if you want to know)

I have that competitive vibe since I don't know when but that vibe might hurt me if I lost.
But I feel numb after so many lost that I gain. Too bad I was not been seen as competitor in circle of my friends.
(Actually I'm glad!)

Enough with the vibe, it was really relaxing day.
I've watch so many movie like 'Estet', 'Wipe It' by Drew Barrymore, 'Castle' (My FAVE show!),
and many more.
It was a long time since I'm wasting my time watching television all day long.
Anyhow, I'm glad that I done like that because I do need a break time.
Since, it's my life I can do whatever I want :)

BTW, visit GETAWAY PRELOVED for affordable preloved stuff! and current promotion!

Thursday, April 07, 2011

Paranoid.

I definitely being paranoid just now, with all my friends who are on the way to do their 'LCCI'
(it's for account thingy) and I decided just to take Diploma in Accounting and struggle until I feel I can't do it.
For the first time in my life, this 'University' things makes me being paranoid.
Even there's a car crash a kitten until it died, lost in this 'contest of being over paranoid'.

I know, I know I've done it again, but guess what? How can I hide it? It's impossible right.
We, as human being show our emotion no matter where we are and what are we doing.
We are not a ROBOT!
If you're, please take care of yourself and make sure you carry an umbrella no matter where you go,
because a robot is an electronic which can't stand 'water'.

Despite being paranoid just now, I become a ridiculous person. My hand are all sweaty
(and that's are the sign of nervous).
I just want to say that when I become 18 and then 19 and so on,
that's where the real life is going to happen, I don't know what is going to happen to me in the future,
and what I can do is  just I can hope for the best, do the best and pray for the best
(EXCELLENCE in one words)
Furthermore, I might need to brush up my attitude, mind and soul if you may say.

I must throw away an un-important things and keep moving forward and just move on.
Don't let other people influence me, learning more about the communication stuff and smile,
Don't every give up in life because life is really enjoyable (HONESTLY!)
and I still can learn more , including watching cartoon channel. (Spongebob Squarepants?)

I may sound silly to you but this is what I want to write today.
Actually, I want to make slightly a comeback after NO UPDATE AT ALL!
Fewyhh, taking care of this blog might give me a headache to think about a topic,
but honestly, how can I stop myself from writing? that's IMPOSSIBLE.
It's like holding you breath from getting an air.

 I'm going to stop with 'ridiculousing' (new words! :p). bed's calling. Till then, see you in the next post. :)
 I can feel a burden from my shoulder are release. Thank God!

Thursday, March 24, 2011

Cabaran RM 2 dan etc . . .


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera. Wa,nampak tak tajuk di atas tu . . . Banyak sangat cerita ni. Mari sini duduk, terpacakkan diri anda depan laptop dan terbeliakkan mata anda.                                                                                                           (kalau la korang ikut arahan ni, memang _ _ _ _ la.) 
Alright, cerita pertama. Bertarikhkan 23/3/2011 bersamaan 17 Rabiul-Awal 1432, hari Rabu. Masa ni la calon SPM 2010, nervous nak bangun pagi dan menjejakkan kaki ke sekolah yang tersayang. Disebabkan aku tiada lagi lesen kereta jadi naik bas la aku, Oh rapidku yang tersayang. Bila aku dah sampai je sekolah, aku pun dengan senyuman yang lebar dan manisnye, aku tengok la slip keputusan aku. 
Pertama sekali aku tengok ade fail tak, kemudian berapa A aku dapat dan seterusnya. Aku tak rasa apa-apa pun cuma bersyukur yang aku dapat keputusan macam tu, sebab masa dulu aku dapat keputusan lagi teruk daripada tu korang tau tak. ALHAMDULILLAH.
Ok, cerita kedua fasal CABARAN RM 2. Yang ini bagi perhatian sedikit ya. Setakat ni, sudah 4 hari aku sahut cabaran RM 2 ni. Jom, nak show off sikit ni. Sila tengok gambar di bawah ni ya!
Sebenarnya, yang aku nak tunjukkan di sini ialah kalau kita ada tabung yang comel dan kiut-miut (eit, same makne je kan?) mungkin perkara itu akan menaikkan semangat menabung di dalam diri kita. Setiap benda yang kita lakukan, mesti ada alasan kenapa kita suka sangat buat benda tersebut. Betul atau tidak? (Cakap je betul)
Konklusinya, marilah kita sahut cabaran RM 2 ni. Aku sudah 4 hari sahut cabaran ni dan insyaallah dalam tempoh satu tahun akan terkumpul banyaklah 'RM' aku. AMIN, dan aku akan laburkan 'RM' ni di dalam aktiviti yang berfaedah.
Agaknya, setakat sini sahajalah post saya kali ini. Bertemu lagi! :))
P/S : Warna-warni post kali ni. WAH!
XXDORKXX

Latest Instagrams

© Curitan Aqalili. Design by FCD.